versoepeling van de regels

we zullen het geweten hebben dat de regels zijn versoepeld. Het lijkt wel alsof er niets is gebeurd en of er niets staat te gebeuren.

Voor het eerst in maanden heb ik terug een boottrip gedaan naar het eiland Syros. Niet op uitstap maar op dokterscontrole. Als je je ticket gaat kopen komt daar heel wat bij kijken tegenwoordig. Bij dit ticket hoort namelijk een papier dat je moet invullen om te laten weten of je ja dan niet corona hebt, of hebt gehad, of in de omgeving bent geweest van iemand die besmet is etc…

Op het eerste zicht kan je zeggen, mooi, goed initiatief, ware het niet dat de balie bediende dat papier voor jou invult en overal aankruist dat je in orde bent. Eerst grote leugen, want wat weet zij van jou situatie af.

Maar goed, nu op weg naar de boot. Afstand houden en een mondmasker dragen is de boodschap. Tweede leugen, twee derden houdt geen afstand en draagt geen mondmasker.

Het inschepen verloopt zeer chaotisch, wat altijd al zo was, maar nu nog veel erger. Per 10 word je op het schip toegelaten, maar omdat dat te traag gaat wordt het al snel 20 en meer. Je ticket wordt gescheurd en dat bepaalde papier wordt uit je handen gesleurd en vliegt op de hoop bij de anderen. Leugen drie, of je het nu invult of niet, het wordt niet eens bekeken.

Binnen op het schip krijg je een plaats aangewezen. De zitplaatsen zijn netjes verdeeld waardoor je inderdaad op afstand van elkaar zit. Maar wat haalt dat uit als een deel van de mensheid blijft opstaan en gaat rondhangen aan de andere zitjes. Leugen vier.

De luidspreker blijft maar galmen met de corona regels die je moet handhaven. Eerst minuten lang in het Grieks, daarna in een veel kortere versie in het Engels. Dit tweemaal na mekaar, waardoor je al snel een kwartiertje onderweg bent en nog steeds datzelfde hoort galmen. En luid genoeg dat iedereen het wel goed kan horen.

En wat wordt er gebruld: hetzelfde: afstand houden en mondmasker aanhouden of aandoen. Maar ja, daar wringt ook weer het schoentje want een derde van het personeel draagt geen mondmasker en houdt nog minder afstand, ze blijven aan elkaar zitten zoals dat de gewoonte is in die zuiderse landen.

En last but not least, omdat het schip zoveel vertraging heeft opgelopen bij het inschepen wordt je er als een bende uitgelaten. Allemaal op een hoop geduwd in de garage, tussen de draaiende motoren van auto’s, vrachtwagens en scooters. en van zodra de laadklep open gaat gaan voor een groot deel de mondmaskers af en wordt er weer lekker zoals vroeger geduwd om als eerste van het schip af te raken.

Griekenland heeft het tot nog toe goed gedaan zegt men altijd. We worden elke dag via sms verwittigd van het aantal slachtoffers en overlijdens. En die cijfers zijn super laag. Ik begin me toch serieus af te vragen wat er allemaal van klopt als ik zie hoe de mensen zich gedragen.

De honderden regeltjes die ze uitschrijven om het veilig te houden en dat aan de buitenwereld te laten zien worden serieus overtreden. Niet alleen op het schip vandaag, maar ook in café’s, op het strand, de supermarkt ….er wordt geen afstand gehouden.

En, we zijn nog maar in het beginstadium van het toerisme. Wat gaat dat zijn als er duizenden op een schip moeten, of op een strand willen gaan liggen of een drankje willen nuttigen….

Ik ga vooral doen wat mijn artsen me hebben aangeraden: afstand houden en zo min mogelijk in contact komen met anderen. Want als er 1 corona-geval op het eiland is, dan is het hek echt van de dam. Dan kan het volledige eiland terug op slot.

Fijne dag en keep safe!

3 gedachtes over “versoepeling van de regels

 1. Ik weet het en het is godgeklaagd. Op Kreta zullen veel Grieken je zelfs met veel armgebaren vertellen dat er nooit een virus is geweest! De anderen zien de komst van de toeristen helemaal niet zitten, nu al worden er verwijten gestuurd naar expats die hier al een paar tientallen jaren wonen. Hierin volop gesteund door de papa’s. die in hun (nieuwe) toeristenhaat luidop roepen dat zij het virus zullen invoeren en dat er bloed zal vloeien (!) als er infecties opduiken. Huiveringwekkend, ik blijf binnen, hou mijn mond dicht en mijn hoofd omlaag.

  Like

  1. Echt erg hé. Ik ben in 1 week tijd 4 keer aangesproken. 1keer vriendelijk met de vraag hoe ik er geraakt ben en 3 keer op zeer agressieve wijze terug naar mijn land gestuurd. Ook ik blijf in mijn kot en probeer het hoofd koel te houden.

   Like

   1. Ja dat is erg. En geen haan die ernaar kraait. “Stay safe” krijgt wel een bijzondere dubbele betekenis, veilig voor je gezondheid en veilig voor je leven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s