Corona tijden op een eiland

Geregeld krijg ik de vraag hoe het met ons hier in Griekenland gaat want dat er nooit iets wordt gezegd op het journaal.

Wel, zoals zovelen zijn ook wij hier in Lockdown. En de regels worden zelfs verstrengd. We kunnen alleen naar buiten voor het hoogstnoodzakelijke en met een papier van de overheid dat je moet laten zien als je wordt gecontroleerd. Ik ben nog maar 1 keer tegen gecontroleerd geweest en alls was in orde voor mij. Verder kunnen we ook niet meer tussen de eilanden reizen. Tenzij je voor hoogst dringende zaken een specialist dokter moet zien, maar anders gewoon in ‘ons kot blijven’.

De eilanden zijn vrij relatief gespaard gebleven van mensen met Corona. Maar we houden ons hart vast want het is zo gebeurd.

Op Mykonos dat op zo’n half uurtje varen ligt, en Syros ook een klein halfuurtje varen van hier, zijn er wel al Corona slachtoffers.

Daardoor worden de regels echt verstrengd. Op Mykonos is zelfs een avondklok ingesteld. Van 20.00 uur tot 08.00 ’s anderendaags mag niemand nog buiten. Gedurende de dag maximaal een kwartiertje om je hond uit te laten en dat rondom je huis. Mensen die hulpbehoevend zijn mag je zelf niet meer gaan helpen, dat moet je aangeven en dan wordt er door de gemeente voor gezorgd.

Hier op Tinos is ook het gezondheidscentrum gesloten. Het is te zeggen, als je er moet zijn, moet je eerst aanbellen. Niemand komt er zomaar in. Ik moet er geregeld zijn om mijn spuiten op te halen. Nu eerst aanbellen en dan worden ze naar beneden gebracht.

In de supermarkt mochten tot een paar dagen geleden nog met 2 naar binnen. Nu nog alleen , met handschoenen en liefst een masker, al wordt dat niet echt opgedrongen. En afstand houden zoals overal en dat is voor een Griek niet zo evident. Maar het wordt vrij goed gerespecteerd.

Maar we zijn zeker nog niet verlost van de ellende. Tot eind april worden al de regeltjes aangehouden en worden ze waarschijnlijk nog verlengd.

Stay safe, blijf in uw kot, zelfs al is het mooi weer. Samen kunnen we dat.

Een gedachte over “Corona tijden op een eiland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s